Skapa och visualisera med lätthet

Rita idéer och skapa konstruktionsunderlag Visualisera och sudda ut gränserna mellan ritning och verklighet

Med fler än 41 miljoner användare är SketchUp det mest använda 3D-designprogrammet i världen.

SketchUp har enastående funktioner som gör det möjligt att rita, visualisera och konstruera i 3D.

SketchUp levererar häpnadsväckande resultat och prestanda när det gäller konceptskisser, konstruktion och visualisering.

SketchUp Pro erbjuder ett enkelt sätt att rita med datorn och är lätt att lära sig. Du skapar riktiga 3D vektorritningar som du sedan kan använda för att generera sektioner och planritningar eller utbyta med andra kollegor. Med programdelen LayOut kan du skriva ut din ritning i skala. Ritningslayouten kan du sedan skicka som en pdf eller skriva ut på papper.

Som nordens största och mest erfarna återförsäljare har vi sedan 20 år tillbaka erbjudit svenska kursböcker för både SketchUp och LayOut som hjälper dig att snabbt bli effektiv och nyttja programmen maximalt.

Med vårt tillägg svensk anpassning för LayOut kan du skapa skalenliga ritningar enligt svensk standard.

I abonnemangen ingår även rad andra applikationer för AR/VR, lagring via Trimble Connect, SketchUp för Ipad m.m.

I abonnemanget ingår givetvis tillgång till alla aktuella versioner av SketchUp, från 2022 till 2024.

SketchUp! – passar för många arbetsområden!

SketchUp

Bygg och konstruktion

SketchUp låter dig skapa och redigera 3D-modeller av hus och byggnader. Det är ett bra verktyg för en arkitekt som vill visualisera sina idéer och testa olika designalternativ. SketchUp har också en koppling till programmet LayOut, som gör det möjligt att skapa professionella ritningar och presentationer av dina modeller. LayOut ingår i SketchUp och gör att du kan lägga till text, dimensioner, symboler och andra grafiska element som behövs för att kommunicera ditt projekt. Du kan också exportera dina ritningar till olika format, som PDF, DWG eller PNG.

SketchUp

Inredning

Skapa och redigera 3D-modeller av olika typer av rum och objekt. SketchUp är ett användbart verktyg för en inredningsdesigner eftersom det ger dig möjlighet att visualisera dina idéer, testa olika färger och material, och anpassa dina design efter kundens önskemål. Med SketchUp kan du också skapa realistiska renderingar av dina projekt, som du kan använda för att presentera dem för kunder eller kollegor.

Landskap & anläggning

Om du arbetar med landskap och anläggning kommer du att uppskatta möjligheten att t.ex. kunna importera höjdsatta nivåkurvor (dwg/dxf) och låta SketchUp skapa en terrängmodell baserat på det. Terrängmodellen kan du givetvis arbeta vidare med och mäta höjdskillnader och se plushöjder. Det finns mängder av växter, parkbänkar i komponentbiblioteket. Om du behöver kan du även importera ett flertal 3D-format för att t.ex. få rätt lekplatsutrustning på plats. Du hittar olika material som gör att du kan illustrera gräs- och asfaltsytor. Givetvis kan du även skapa egna material. Med hjälp av satellitbilder kan du även ta fram presentationer i ett visst sammanhang och då även applicera skuggor som presenteras korrekt enligt den plats du befinner dig på.

SketchUp landskap

Trädgård

Om du är en trädgårdsdesigner som vill skapa vackra och realistiska lösningar för dina kunder, är SketchUp ett perfekt verktyg för dig. SketchUp är ett ritprogram som låter dig designa i 3D med enkelhet och precision. Du kan använda funktioner som geolokalisering för att placera din trädgård på rätt plats på jorden, rita nivåkurvor för att visa höjdskillnader och terräng och välja bland tusentals färdiga 3D komponenter för trädgårdsmiljöer, som växter, möbler, stenar och vatten. Med SketchUp kan du visualisera din trädgård i olika vinklar, ljusförhållanden och årstider, och dela den med dina kunder eller kollegor. SketchUp är det ultimata ritprogrammet för trädgårdsdesigners som vill ta sin kreativitet till nästa nivå.

Produktdesign

Sketchup är ett ritprogram som passar perfekt för dig som arbetar med produktdesign. Med Sketchup kan du skapa realistiska 3D-modeller av dina idéer, testa olika material och färger, och se hur de fungerar i olika miljöer. Sketchup är också ett flexibelt program som låter dig anpassa det efter dina behov. Det finns många bra tilläggsapplikationer som hjälper dig att förbättra dina modeller, till exempel Artisan och Skimp. Artisan ger dig möjlighet att skulptera och forma dina modeller med organiska kurvor och ytor. Skimp gör det enkelt att optimera dina modeller genom att minska antalet polygoner utan att förlora kvalitet. Med Sketchup och dess tilläggsapplikationer kan du ta din produktdesign till en ny nivå!

Produktdesign Artisan

3D printning

Sketchup är ett ritprogram som låter dig skapa och redigera 3D-modeller på ett enkelt och intuitivt sätt. Du kan använda Sketchup för att designa allt från möbler och hus till smycken och leksaker. Sketchup är också ett perfekt verktyg för att arbeta med 3D-printning, eftersom du kan exportera dina modeller i format (stl) som stöds av de flesta 3D-skrivare. Med 3D-printning kan du förvandla dina idéer till fysiska objekt som du kan hålla i handen, testa, modifiera eller dela med andra. 3D-printning kan hjälpa designers med att snabbt ta fram prototyper och validera sina koncept, spara tid och pengar, anpassa sina produkter efter kundens behov och önskemål och skapa unika och innovativa lösningar som inte är möjliga med traditionella metoder. Sketchup och 3D-printning är en kraftfull kombination som ger dig frihet och flexibilitet att uttrycka din kreativitet och skapa fantastiska saker.

Fotorealistiska bilder och animationer

Det du skapar i SketchUp kan även presenteras som fotorealistiska bilder, så kallade renderingar, och animationer. Vi erbjuder 2 populära tillägg/extensions för renderingar, Chaos V-Ray och Chaos Enscape.

Styrkan med V-Ray är det otroligt realistiska resultatet som gör V-Ray den mest kraftfulla renderaren. I V-Ray har du tillgång till ett enormt bibliotek med renderingsfärdiga 3D-komponenter, material, bakgrundsbilder m.m. Möjligheterna med V-Ray är i princip oändliga!

Enscapes styrka är dels att det är lite mer lättanvänt och mindre prestandakrävande. Du jobbar med så kallad realtidsrendering som direkt visar resultatet. Du kan även skapa kameraåkningar/animeringar. Komponenter som träd och gräs kan ha en animerad effekt där de rör sig i vinden.

Skalenliga ritningar och layouter enligt svensk standard

En av de bästa funktionerna i SketchUp är att du kan koppla det till LayOut, ett program som hjälper dig att skapa professionella presentationer av dina modeller. Med LayOut kan du presentera både 3D-modeller och traditionella, skalenliga, 2D-vyer. Du lägga till text, mått, skalstockar, namnrutor, CAD-ritningar, diagram och bilder för att skapa snygga dokument som du kan skriva ut eller dela digitalt.
Du kan också uppdatera dina dokument automatiskt om du gör ändringar i dina modeller i SketchUp. Autotexter gör att du inte behöver ändra texter manuellt. Detta sparar dig tid och gör det enklare att kommunicera dina idéer till kunder eller kollegor.

Vi har även tagit fram en svensk anpassning som bl.a. omfattar mängder av symboler, ritningsramar, skalstockar och namnrutor enligt SIS Bygghandlingar (SS 32207-2022) och den standardiserade namnrutan från Byggbranschens elektroniska affärsstandard (BEAst). 

SketchUp Studio

Studio finns endast för Windows
SketchUp Studio omfattar samma applikationer som SketchUp Pro. Det som tillkommer i SketchUp Studio är V-Ray för kunna skapa fotorealistiska bilder, punktmolnsprogrammet Scan Essentials samt Revit Importer.

SketchUp

SketchUp konstruktion

SketchUp låter dig skapa fantastiska 3D-modeller av allt du kan tänka dig. Oavsett om du vill designa ett hus, en trädgård, en bil eller en robot. Skissa, konstruera och visualisera dina idéer och projekt. Med LayOut skapar du snygga, skalenliga presentationer som kan bestå av både 2D- och 3D-vyer.

Du kan även lägga till vårt tillägg med svensk anpassning för LayOut för att kunna skapa skalenliga ritningar enligt svensk standard.

V-Ray

V-ray stadsmiljö

Med V-Ray kan du ge liv åt dina idéer, oavsett om du vill designa en ny produkt, visualisera en arkitektonisk vision eller skapa en animerad film. V-Ray erbjuder kraftfulla verktyg för ljussättning, material, kameror och effekter.

Scan Essentials

SketchUp Scan essentials

Med Scan Essentials kan du förvandla dina skanningar till detaljerade och realistiska modeller som du kan använda för design, analys eller presentation. Du kan importera, bearbeta och exportera punktmoln från olika källor, som drönare, lidar eller kameror.

Du kan även automatiskt omvandla punktmolnsdata till markytor.

Revit Importer

Importera en Revit-modell och den struktureras automatiskt upp med komponenter och ”Taggar”. Fönster, dörrar etc. blir komponenter och samma typ av komponent kan hanteras och redigeras lika smidigt som om de vore gjorda i SketchUp från början.

Fördelar och möjligheter med SketchUp som designverktyg

3D Warehouse

Kanske världens största 3D bibliotek med färdiga 3D-modeller som är enkla att importera till ditt projekt. I SketchUp’s 3D bibliotek – 3D Warehouse – hittar du bland annat modeller så som möbler, fönster, människor, djur, växter och maskiner som du snabbt och enkelt kan importera direkt till ditt projekt inifrån programmet.

Extensions warehouse

Extension Warehouse

För dig som arkitekt, designer eller konstruktör erbjuds mängder av tillägg som optimerar designprocessen. Välj mellan tillägg, avsedda för inredningsdesign, landskapsarkitektur, konstruktion och rendering.

I Extension Warehouse finns många olika tilläggsprogram för att göra SketchUp till det verktyg du behöver.

Arbete i Ipad

I abonnemanget för både SketchUp Pro och Studio ingår även “SketchUp för Ipad”. Med support för Apple Pencil, pek-kommandon samt mus och tangentbord kan du enkelt rita, svepa och klicka för att låta kreativiteten flöda.

Rita snabbt upp 3D-modeller, redigera när du är ute i fältet och synka alla ändringar till molnet för att uppdatera berörda parter när du är på språng.

Med “Autoshape” kan du omvandla enkla skisser till 3D-former.

Scanna och skapa en 3D-modell

Med SketchUp för Ipad kan du skanna befintliga inre utrymmen och se hur SketchUp förvandlar din skanningsdata till en intelligent organiserad SketchUp-modell.

Genom att ge dig alla verktyg i en app kommer du att effektivisera processen och förkorta tiden det tar att skapa färdiga modeller, omedelbart få tillgång till 3D-geometri som utgångspunkt för designutforskning och öppna möjligheter för bättre samarbete med intressenter.

Scan-to-Design fångar också en omfattande skanning av utrymmet, vilket eliminerar behovet av att gå tillbaka till platsen för missade detaljer senare.

Samarbete & lagring

Trimble Connect för SketchUp är en molnbaserad tjänst som låter dig dela, synkronisera och samarbeta i dina SketchUp-projekt.

Med Trimble Connect kan du lagra dina modeller i molnet, bjuda in andra att granska och kommentera ditt arbete, och hålla koll på ändringar och versioner. Du kan också använda Trimble Connect för att öppna och redigera dina modeller i en webbläsare, eller visa dem i SketchUp-webbappen, SketchUp Viewer eller SketchUp Mobile Viewer.

Trimble Connect är ett kraftfullt verktyg för att effektivisera ditt arbetsflöde och förbättra din kommunikation med andra inom design, konstruktion och underhåll.

Du kan dela din SketchUp-modell med en kund eller kollega som enkelt, via en länk, kan ta del av din 3D-modell.

Om du uppdaterar din modell så kommer de givetvis att direkt kunna se den reviderade modellen.

Importera och exportera

Du kan enkelt plocka in 2D-ritningar i SketchUp Pro och göra dem 3 dimensionella. Oavsett om underlaget är en bild eller en CAD-fil.

Du kan givetvis även importera ett flertal 3D-format, som t.ex. IFC, DWG, 3DS och Stl.

Du kan även exportera i både 2D eller 3D till AutoCAD, AutoCAD LT, AutoCAD Architecture, Revit, ArchiCAD, 3D Studio eller varför inte skriva ut modellen i en 3D-printer?

I SketchUp Studio får du även möjlighet att importera bl.a. Revit-filer (*.rvt).

Systemkrav för SketchUp

I abonnemanget ingår tillgång till alla aktuella versioner av SketchUp, i dagsläget från 2022 till 2024.

SketchUp’s prestanda beror mycket på grafikkortets prestanda och att grafikkortet har stöd för OpenGL 3.1 eller högre.
Det finns ganska många supportfall med bl.a. Intel baserade grafikkort.
Vi rekommenderar Nvidia Quadro eller Geforce kort.
För dig som kör PC (64-bit) kan du göra ett test för att se om din dator uppfyller systemkraven på https://help.sketchup.com/en/sucheck

SketchUp Pro

Windows

Rekommenderade systemkrav
SketchUp Pro 2024: 64-bitars Microsoft Windows 10 eller 11.
SketchUp Pro 2023: 64-bitars Microsoft Windows 10 eller 11.
SketchUp Pro 2022: 64-bitars Microsoft Windows 10.

2+ GHz Processor eller högre.
Minst 8 GB RAM
2 GB ledigt hårddiskutrymme
3D Grafikkort med 1 GB minne och stöd för OpenGL version 3.1 eller högre.
Följande Windows GPU:er stöds inte i SketchUp 2024: Intel HD Graphics 4×00-serien
Den nya renderaren i SketchUp 2024 kräver DirectX12, funktionsnivå 11.0-stöd. Se diagnostikverktyget Direct X för mer information.

En internetanslutning krävs för att installera och auktorisera SketchUp och för att använda några av funktionerna. SketchUp Pro kräver .NET Framework version 4.5.2. För mer information om .NET-ramverket, klicka här.

MacOS

Rekommenderade systemkrav
SketchUp Pro 2024: MacOS 14.0 (Sonoma), MacOS 13+ (Ventura) och 12.3.1 (Monterey).
SketchUp Pro 2023: MacOS 13+ (Ventura), 12+ (Monterey) och Mac OS 11+ (Big Sur)
SketchUp Pro 2022: MacOS 12+ (Monterey)11.0 (Big Sur), 10.15 (Catalina)
SketchUp 2022 är kompatibelt med Apple M1-processorerna.

Sketchup 2024 har en ny kraftfull grafikmotor som kräver version 12.3.1 eller senare. Vi rekommenderar minst 13 och uppåt för optimal prestanda.

Följande MacOS GPU:er stöds inte i SketchUp 2024:
Intel HD Graphics 5000 Intel HD Graphics 6000 Intel Iris-grafik Intel Iris Graphics 6100 Intel Iris Pro Graphics

För MacOS kräver den nya renderaren i SketchUp 2024 Metal 2-stöd. För mer information om MacOS-versioner som uppfyller detta krav, se Apples Metal-supportsida.

Minst 8 GB RAM
2 GB ledigt hårddiskutrymme
3D Grafikkort med 1 GB minne och stöd för OpenGL version 3.1 eller högre.
3-knappars mus (scroll-mus) eller liknande.

En internetanslutning krävs för att installera och auktorisera SketchUp och för att använda några av funktionerna.

SketchUp Studio

Windows

Rekommenderade systemkrav
SketchUp Studio 2024: 64-bitars Microsoft Windows 10 eller 11.
SketchUp Studio 2023: 64-bitars Microsoft Windows 10 eller 11.
SketchUp Studio 2022: 64-bitars Microsoft Windows 10.

2+ GHz Processor eller högre.
Minst 8 GB RAM
2 GB ledigt hårddiskutrymme
3D Grafikkort med 1 GB minne och stöd för OpenGL version 3.1 eller högre.
Följande Windows GPU:er stöds inte i SketchUp 2024: Intel HD Graphics 4×00-serien
Den nya renderaren i SketchUp 2024 kräver DirectX12, funktionsnivå 11.0-stöd. Se diagnostikverktyget Direct X för mer information.

En internetanslutning krävs för att installera och auktorisera SketchUp och för att använda några av funktionerna. SketchUp Pro kräver .NET Framework version 4.5.2. För mer information om .NET-ramverket, klicka här.

MacOS – ej kompatibel med Studio

Scan Essentials,  V-Ray och Revit Importer som ingår i Studio har i dagsläget endast stöd för Windows.
V-Ray finns dock att köpa separat applikation för Mac OS.
Om du har Mac och vill kunna rendera rekommenderar vi därför att du köper SketchUp Pro och V-Ray separat.

SketchUp 2023