Visualisering på hög nivå

Skapa lösningsförslag och visa för kunderna på ett snyggt och verklighetstroget sätt

Vi har allt som behövs – både programvaror och kunskap

V-ray interiör

Rita modellen i SketchUp och skapa sedan fotorealistiska bilder i V-Ray

Det blir väldigt effektfullt att presentera sina skisser och ritningar som en fotorealistisk bild. Det enda som behövs är SketchUp och V-Ray.

Att göra renderingar med hjälp av applikationerna SketchUp och V-Ray har många fördelar. SketchUp är ett enkelt och intuitivt program som låter dig skapa 3D-modeller av olika objekt och miljöer. V-Ray är ett kraftfullt och realistiskt renderingsverktyg som ger dig möjlighet att skapa högkvalitativa bilder av dina modeller. Tillsammans kan dessa program hjälpa dig att visualisera dina idéer, presentera dina projekt och imponera på dina kunder.

V-ray light

En bild säger mer än 1000 ord!

Interiör

Skapa fantastiska bilder av dina inredningsprojekt. Då är V-Ray det perfekta verktyget för dig! V-Ray är ett renderingsprogram som låter dig simulera ljus, material och kameror med hög precision och realism. Med V-Ray kan du skapa bilder som ser ut som fotografier, utan att behöva bygga upp scener i verkligheten. Du kan experimentera med olika färger, möbler, belysning och perspektiv, och se hur de påverkar rummets atmosfär och uttryck. V-Ray är enkelt att använda och är integrerat med SketchUp.

V-ray

Exteriör

Skapa fantastiska bilder av landskap och exteriöra miljöer som ser ut som de är tagna med en kamera. Då är V-Ray det perfekta verktyget för dig! V-Ray är ett renderingsprogram som låter dig simulera ljus, skuggor, material och atmosfär med hög realism och detaljrikedom. Du kan använda V-Ray för att skapa allt från naturliga scener med växter, vatten och himmel, till urbana miljöer med byggnader, fordon och människor. Med V-Ray kan du också integrera dina 3D-modeller med fotografi eller video, för att skapa fantastiska kompositioner som verkligen imponerar. V-Ray är ett mångsidigt och kraftfullt program som används av professionella inom arkitektur, design, film, spel och reklam.

V-ray exteriör

Det här behöver du!

Det är tre delar som behövs för att börja skapa fotorealistiska bilder – ritningsprogram, renderingsprogram och sist men inte minst kunskap. Här kan du välja de delar du behöver i 3 enkla steg. Välj program utifrån om du använder Windows eller Mac OS, lägg därefter till kurserna.

1. SketchUp

SketchUp konstruktion

SketchUp låter dig skapa fantastiska 3D-modeller av allt du kan tänka dig. Oavsett om du vill designa ett hus, en trädgård, en bil eller en robot. Skissa, konstruera och visualisera dina idéer och projekt.

2. V-Ray

V-ray interiör

Med V-Ray kan du ge liv åt dina idéer, oavsett om du vill designa en ny produkt, visualisera en arkitektonisk vision eller skapa en animerad film. V-Ray erbjuder kraftfulla verktyg för ljussättning, material, kameror och effekter.

3. Kunskap

Korta ner startsträckan genom att låta oss utbilda dig. Våra online-kurser är mycket effektiva och har fokus på både funktioner och arbetsmetodik. Välj bland våra kurser utifrån tidigare kunskaper.

Smarta funktioner

Gränssnittet

SketchUp och V-Ray är två kraftfulla verktyg för att skapa fantastiska 3D-modeller och realistiska renderingar. Men visste du att de också kan integreras med varandra och använda samma programfönster? Det är rätt, du behöver inte växla mellan olika program för att arbeta med SketchUp och V-Ray. Du installerar V-Ray som en tillägg till SketchUp och få tillgång till alla dess funktioner direkt i SketchUp-gränssnittet. Detta gör det enklare och snabbare att designa, justera och rendera dina 3D-projekt. Du kan också dra nytta av V-Rays avancerade material, ljus och kameror för att ge dina modeller mer liv och realism.

Renderingsfärdiga komponenter

Cosmos i V-Ray är ett universum av smart innehåll – med hundratals högkvalitativa modeller och HDRI-himlar som fungerar perfekt med dina V-Ray-projekt.

Fördelarna med att använda Cosmos är att du kan få tillgång till ett stort bibliotek av 3D-modeller, material och HDRIs som är optimerade för V-Ray och som du enkelt kan ladda ner och importera till din scen i SketchUp. Du kan också bläddra bland 3D-modellerna efter kategori eller efter utrymme, och se mer information om varje objekt innan du laddar ner det.

V-ray komponenter

Rendering

Arbetsprocessen att skapa bilderna kan kräva mycket datorkapacitet och tar lång tid om det är högupplösta bilder med många detaljer. Då är det tur att det finns kapacitet att hyra för de gånger det behövs mycket datorkapacitet. Lösningen är Chaos Cloud-krediter – en online tjänst där Chaos genomför renderingen åt dig på sina servrar. Grymt bra lösning när du har bråttom och behöver tillfällig hög renderingskapacitet.

V-ray colud

Systemkrav

I abonnemangen för SketchUp och V-Ray ingår tillgång till alla aktuella versioner.

SketchUp’s och V-ray’s prestanda beror mycket på grafikkortets prestanda och att grafikkortet har stöd för OpenGL 3.1 eller högre.
Det finns ganska många supportfall med bl.a. Intel baserade grafikkort.
Vi rekommenderar Nvidia Quadro eller Geforce kort.
För dig som kör PC (64-bit) kan du göra ett test för att se om din dator uppfyller systemkraven på http://help.sketchup.com/en/sucheck

SketchUp Pro

Windows

Rekommenderade systemkrav
SketchUp Pro 2022: 64-bitars Microsoft Windows 10.
SketchUp Pro 2023: 64-bitars Microsoft Windows 10 eller 11.
SketchUp Pro 2024: 64-bitars Microsoft Windows 10 eller 11.

2+ GHz Processor eller högre.
Minst 8 GB RAM
2 GB ledigt hårddiskutrymme
3D Grafikkort med 1 GB minne och stöd för OpenGL version 3.1 eller högre.
Följande Windows GPU:er stöds inte i SketchUp 2024: Intel HD Graphics 4×00-serien
Den nya renderaren i SketchUp 2024 kräver DirectX12, funktionsnivå 11.0-stöd. Se diagnostikverktyget Direct X för mer information.

En internetanslutning krävs för att installera och auktorisera SketchUp och för att använda några av funktionerna. SketchUp Pro kräver .NET Framework version 4.5.2. För mer information om .NET-ramverket, klicka här.

MacOS

Rekommenderade systemkrav
SketchUp Pro 2022: MacOS 12+ (Monterey)11.0 (Big Sur), 10.15 (Catalina)
SketchUp 2022 är kompatibelt med Apple M1-processorerna.

SketchUp Pro 2023: MacOS 13+ (Ventura), 12+ (Monterey) och Mac OS 11+ (Big Sur)

SketchUp Pro 2024: MacOS 14.0 (Sonoma), MacOS 13+ (Ventura) och 12.3.1 (Monterey).

Sketchup 2024 har en ny kraftfull grafikmotor som kräver version 12.3.1 eller senare. Vi rekommenderar minst 13 och uppåt för optimal prestanda.

Följande MacOS GPU:er stöds inte i SketchUp 2024:
Intel HD Graphics 5000 Intel HD Graphics 6000 Intel Iris-grafik Intel Iris Graphics 6100 Intel Iris Pro Graphics

För MacOS kräver den nya renderaren i SketchUp 2024 Metal 2-stöd. För mer information om MacOS-versioner som uppfyller detta krav, se Apples Metal-supportsida.

Minst 8 GB RAM
2 GB ledigt hårddiskutrymme
3D Grafikkort med 1 GB minne och stöd för OpenGL version 3.1 eller högre.
3-knappars mus (scroll-mus) eller liknande.

En internetanslutning krävs för att installera och auktorisera SketchUp och för att använda några av funktionerna.

V-Ray

Windows

Rekommenderade systemkrav
Windows 10, Windows 11.
Intel 64, AMD64 eller kompatibel processor med SSE4.2 stöd.
Minst 8 GB RAM, men 16 GB RAM rekommenderas.
Minst 2 GB ledigt hårddiskutrymme, men 12GB rekommenderas.
Har endast stöd för IPv4 . IPv6 stöds för tillfället inte.

SketchUp 2019, 2020, 2021, 2022, 2023 och 2024.
NVIDIA GPUs från Maxwell generationen eller senare med senaste rekommenderade drivrutinen.
V-Ray Vision kräver grafikkort med DirectX 11 eller DirectX 12 och Shader Model 5.0.
3-knappars mus (scroll-mus)

MacOS

Rekommenderade systemkrav
Apple® macOS 10.15 Catalina eller senare.
Intel 64, AMD64, ARM64 eller kompatibel processor med SSE4.2 stöd.
Minst 8 GB RAM, men 16 GB RAM rekommenderas.
Minst 2 GB ledigt hårddiskutrymme, men 12GB rekommenderas.
Har endast stöd för IPv4 . IPv6 stöds för tillfället inte.
SketchUp 2019, 2020, 2021, 2022, 2023 och 2024.

*V-Ray GPU har inte officiellt stöd för macOS. Läs mer här.

Inspiration