exteriör bild - BIFROST SketchUp

Prisvinnande modulära träbron Bifrost utvecklades med SketchUp

från idé till färdig bro

exteriör bild - BIFROST SketchUp
En både vacker och realistisk bild som kommunicerar värdet av Bifrostbron i närmiljön.
Bild: Teamet bakom Bifrostprojektet: TBS, KTH/Institutionen för Byggvetenskap, Funkia AB, Gaia Arkitektur AB och Stockholms stad.

Den innovativa modulära Bifrostbron är med rätta uppmärksammad och har vunnit pris. Under hela resan, från konceptutveckling till säljbar produkt, har SketchUp varit en kreativ följeslagare. Från modellering och konstruktion till renderingar, IFC-export och bygghandlingar. Programmet är fullt kapabel att ge ingenjörer och arkitekter värdeskapande resultat, säger Kristoffer Ekholm på TBS i teamet bakom bron.

Kristoffer Ekholm är en trogen användare av SketchUp. I mer än 15 år har han använt programmet. Allt började på Chalmers. Då doktorerade Kristoffer i konstruktionsteknik.

– Jag behövde göra skisser och illustrationer med ett lättillgängligt 3D-verktyg och valde SketchUp. När jag sedan körde igång eget företag blev det naturligt att fortsätta med programmet.

Idag är han vd för ingenjörsföretaget TBS, Timber Bridge Specialists AB med inriktning på träbroar, från design och konstruktion till produktion och montering.

Innovativ träbro som vann

TBS vann innovationstävlingen InfraLIGHTer Awards 2022 tillsammans med ett team av ingenjörer och arkitekter samt representanter från högskola och kommun. Deras vinnande bidrag Bifrost är en nyskapande modulär träbrokonstruktion som förenklar tillverkning, transport och montering. En klimatsmart lösning.

– Vi ritade brokonstruktionen och modellerade alla delar i 3D som trä- och ståldetaljer med hjälp av SketchUp, säger Kristoffer. Det gav en bättre förståelse, möjlighet att upptäcka kollisioner eller om det fanns delar som inte riktigt passade ihop.

Då är det viktigt att konstruktionen är enkel att modellera.

– Programmet är intuitivt och lätt att extrahera volymer från en yta. Vi modellerade halva bron och speglade en kopia till en komplett bro där vi också modellerade enkla fästen. I några fall har vi också använt oss av komponentbiblioteket.

Konstruktionen blev rätt komplex i projektet och ingenjörerna byggde en tydlig struktur med lager för att informationen ska bli lätt att hantera.

IFC-export gav högkvalitativa bilder

En viktig uppgift i projektet var att visualisera brokonstruktionen. Kristoffer tog fram enkla illustrationer med olika texturer. Men snart växte behovet av en högre bildkvalitet.

– Arkitekterna som vi samarbetade med i projektet importerade informationen i IFC-format för att rendera och ta fram fotorealistiska bilder, som montaget med bron i en vägmiljö. Arkitekterna har också använt informationen till andra syften, till exempel för vidare arbete i Revit.

För TBS är programmet som en öppen plattform för att delge andra konsulter ritningsinformationen. Efter vinsten i tävlingen har Bifrostprojektet utvecklats till en kommersiell produkt som väckt intresse på marknaden. SketchUp har varit en ständig följeslagare, från tävlingskonceptet till en säljbar brokonstruktion.

På TBS använder ingenjörerna både SketchUp Pro och SketchUp Studio. De arbetar också med andra program för att möta beställarens krav, men SketchUp har ändå en särställning på företaget. En anledning är att programmet släpper loss kreativiteten.

– Våra användare skissar fram olika lösningar som de diskuterar tillsammans och väljer den mest lämpliga, säger Kristoffer. Ett sätt för oss att dra nytta av vår samlade ingenjörskunskap.

Varför SketchUp
SketchUp
SketchUp Pro erbjuder ett enkelt sätt att rita med datorn och är lätt att lära sig. Du skapar riktiga 3D vektorritningar som du sedan kan använda för att generera sektioner och planritningar eller utbyta med andra kollegor.

Bygghandlingar och produktionsritningar

Just nu arbetar de med ett projekt i Uddebo i Tranemo kommun. Över ån Assman anläggs en 40 meter lång gång- och cykelbro. Då behövs bygghandlingar. De tar man fram med SketchUp. Kristoffer visar en pdf med traditionella 2D ritningar men också renderade detaljbilder i 3D. En bra kombination som presenterar hela bron eller en konstruktionsdel för beställare och beslutsfattare.

Men det finns fler behov. TBS använder också informationen för att ta fram produktionsritningar för tillverkning av trädelarna. Arbetsgången blir enklare och produktionen kommer snabbare igång.

Bygghandlingar med ritningar både i 2D och detaljbilder i 3D.

Punktmoln importeras till markmodell

Information importeras också till SketchUp. Kristoffer berättar om ett projekt kring en hängbro över Limedsforsen i Dalarna. Där var första steget att skapa en markmodell. En drönare skickades upp och samlade in ett rikhaltigt punktmoln som togs in i programmet. Därefter modellerades landskapets form till ett användbart underlag.

För TBS är programmet betydligt mer än att skissa fram en idé. Det finns en professionell sida som Kristoffer vill peka på.

– SketchUp och Layout är fullt kapabel att ge ingenjörer och arkitekter värdeskapande resultat.

Programmet har blivit en viktig del av broprojekten, från projektering och designförslag till konstruktion, bygghandling och till slut tillverkning. En öppen plattform för att underlätta informationsutbytet med samarbetspartners i projektet. Det sparar ledtid och ger en effektivare process vilket är välkommet i dagens snabbt föränderliga byggvärld.

markmodell vinter SketchUp
Under utredning av en bro tog TBS först fram ett punktmoln som importerades i SketchUp t v. Därefter skapade ingenjörerna ett 3D-underlag med en förenklad markmodell, t h.
Bild: TBS
model hängbro SketchUp
Kristoffers tre tips till användare

Kom igång med komponenter för att bygga stora modeller snabbt.

Hitta plug-ins för att effektivisera arbetsflödet.

Upptäck det stora användningsområde som SketchUp har i byggprocessen.

© Love Janson