Rita hus och skapa konstruktionsritningar

Rita och konstruera i 3D. Presentera konstruktionsritningar i 2D

Vi har allt som behövs – både programvaror och kunskap.

SketchUp

När resultatet är målet!

Från skiss till bygghandling med SketchUp? Ja, det är fullt möjligt. Man behöver bara veta hur man gör.

Vill du göra ritningar och presentationer enligt bilden till höger?Vi tror det! Det är inte särskilt svårt om man kan och har rätt ”verktyg”. Våra kurser och programtillägg hjälper dig. Det är dessutom inte särskilt dyrt. Denna ”know-how” lösning har du tjänat igen på ditt första eller andra uppdrag. SketchUp är ett enkelt och intuitivt program som låter dig skapa 3D-modeller av olika objekt och miljöer. Vår lösning hjälper dig att visualisera dina idéer, presentera dina projekt och imponera på dina kunder.

SketchUp

Det här behöver du!

Grundläggande kunskap

Kurserna genomförs online och du ansluter till kursen via en webbläsare i din dator. Vår kursledare går igenom och visar de olika funktionerna och arbetsmomenten så det finns alltid möjlighet att ställa frågor eller få snabb hjälp under de praktiska övningarna.

1. SketchUp grundkurs

 I denna SketchUp onlinekurs går vi igenom allt från vilka mallar du ska använda till hur du exporterar en bild.
Vi lär dig hur du ritar upp 3D-modeller, ritar och placerar objekt på rätt plats med rätt vinkel, jobbar med grupper och komponenter, roterar, flyttar, kopierar, färglägger etc. Men framförallt så får du göra många övningar under kursdagen. När du fastnar så finns kursledaren till hands för att hjälpa dig.

2. Rita hus

Vår kurs “Rita hus och planritningar” vänder sig till dig som vill effektivisera ditt ritande med inriktning mot planritningar, sektioner och fasader. Vi arbetar med olika “tillägg/extensions” som avsevärt snabbar upp ritprocessen. Efter kursen har du både kunskaperna och verktygen för att rita hus och planritningar på ett betydligt effektivare sätt. Tilläggen vi använder under kursen ingår i kursavgiften.

3. Utskrift och presentation

Vår påbyggnadsskurs “Utskrift och presentation” vänder sig till dig som redan kan rita med SketchUp och vill kunna skapa utskriftslayouter och presentationer. Efter kursen vet du hur du får ut maximalt av 3D-modellen. Vi går igenom hur man skapar vyer i SketchUp, animationer, skisspresentationer och utskriftslayouter.
Utskriftslayouterna kompletterar vi med svenska ritningsramar, namnrutor, skalstockar, måttsättning och text. Vårt tillägg ”Svensk anpassning för LayOut 2024″ ingår i kursavgiften. Vi går igenom hur man exporterar layouten som en pdf, till AutoCAD (dwg) samt skriver ut den.

Några av specialverktygen

Med dessa tilläggsprodukter förenklas arbetet mångfalt och hjälper dig att snabbt och effektivt skapa detaljrika och professionella ritningar.

1. Svensk anpassning LayOut 2024

Med vår tilläggsprodukt “Svensk anpassning LayOut 2024” får du tillgång till en mängd förinställda mallar, namnrutor enligt enligt både SIS Bygghandlingar (SS 32207-2022) och den standardiserade namnrutan från Byggbranschens elektroniska affärsstandard (BEAst), skalstockar, symboler och förinställningar för måttsättningar, texter, etiketter, skrafferingar m.m.

2. Dibac

Dibac är ett ”tillägg” till SketchUp som gör det snabbare och smidigare att rita väggar, dörrar, fönster etc. Du ritar en platt ritning som Dibac konverterar till en 3D-modell.

Och sist men inte minst, ritprogrammet

SketchUp låter dig skapa fantastiska 3D-modeller av allt du kan tänka dig. Oavsett om du vill skissa eller ta fram skalenliga, måttsatta ritningar. Skissa, konstruera och visualisera dina idéer och projekt.


Läs mer:

Svensk anpassning LayOut 2024

Med vår svenska anpassning för LayOut 2024 får du tillgång till ritningsramar, namnrutor, skalstockar, revideringsmoln och mängder av symboler och inställningar.

Vad sägs t.ex. om namnrutor enligt både SIS Bygghandlingar (SS 32207-2022) och den standardiserade namnrutan från Byggbranschens elektroniska affärsstandard (BEAst).

Mallarna består både av blanka papper, rutat papper och mallar med ritningsramar. Vi har ställt in enhet (m eller mm) samt fördefinierat ett antal lager för SketchUp-vyerna, måttsättning, text etc. För att ytterligare underlätta har vi lagt till autotext för ritningsnummer i dem som du enkelt styr via “Pages” [Sidor]

Givetvis kan du komplettera och ändra i mallarna. Att måttsätta, texta, skraffera, maskera, lägga till skalstockar, namnrutor etc. är något de flesta vill göra i LayOut. Det ska dessutom gå fort. Så vi la in både inställningar och symboler i “Scrapbooks” [Klippböcker] där du snabbt kan hämta det du vill ha. Klicka på måttsättningsknappen, klicka på önskad inställning i “Scrapbooken” [Klippboken] och börja måttsätta eller dra in en skalstock.

Dibac

Dibac är en “app” som gör det enklare att rita väggar, dörrar och fönster. Du anger väggtjocklek och väljer åt vilket håll väggen ska bygga (höger, vänster, center). Du kan enkelt trimma väggar etc.
Dörrar, fönster etc anpassar sig efter väggen och klipper automatiskt upp ett hål i väggen. Du skapar enkelt olika typer av trappor. Dibac fungerar ihop med med alla aktuella versioner av SketchUp.


Systemkrav

SketchUp’s prestanda beror mycket på grafikkortets prestanda och att grafikkortet har stöd för OpenGL 3.1 eller högre.
Vi rekommenderar Nvidia Quadro eller Geforce kort.
För dig som kör PC (64-bit) kan du göra ett test för att se om din dator uppfyller systemkraven på https://help.sketchup.com/en/sucheck

SketchUp Pro

Windows

Rekommenderade systemkrav
SketchUp Pro 2024: 64-bitars Microsoft Windows 10 eller 11.
SketchUp Pro 2023: 64-bitars Microsoft Windows 10 eller 11.
SketchUp Pro 2022: 64-bitars Microsoft Windows 10.

2+ GHz Processor eller högre.
Minst 8 GB RAM
2 GB ledigt hårddiskutrymme
3D Grafikkort med 1 GB minne och stöd för OpenGL version 3.1 eller högre.
Följande Windows GPU:er stöds inte i SketchUp 2024: Intel HD Graphics 4×00-serien
Den nya renderaren i SketchUp 2024 kräver DirectX12, funktionsnivå 11.0-stöd. Se diagnostikverktyget Direct X för mer information.

En internetanslutning krävs för att installera och auktorisera SketchUp och för att använda några av funktionerna. SketchUp Pro kräver .NET Framework version 4.5.2. För mer information om .NET-ramverket, klicka här.

Mac OS

Rekommenderade systemkrav
SketchUp Pro 2024: MacOS 14.0 (Sonoma), MacOS 13+ (Ventura) och 12.3.1 (Monterey).
SketchUp Pro 2023: MacOS 13+ (Ventura), 12+ (Monterey) och Mac OS 11+ (Big Sur)
SketchUp Pro 2022: MacOS 12+ (Monterey)11.0 (Big Sur), 10.15 (Catalina)
SketchUp 2022 är kompatibelt med Apple M1-processorerna.

Sketchup 2024 har en ny kraftfull grafikmotor som kräver version 12.3.1 eller senare. Vi rekommenderar minst 13 och uppåt för optimal prestanda.

Följande MacOS GPU:er stöds inte i SketchUp 2024:
Intel HD Graphics 5000 Intel HD Graphics 6000 Intel Iris-grafik Intel Iris Graphics 6100 Intel Iris Pro Graphics

För MacOS kräver den nya renderaren i SketchUp 2024 Metal 2-stöd. För mer information om MacOS-versioner som uppfyller detta krav, se Apples Metal-supportsida.

Minst 8 GB RAM
2 GB ledigt hårddiskutrymme
3D Grafikkort med 1 GB minne och stöd för OpenGL version 3.1 eller högre.
3-knappars mus (scroll-mus) eller liknande.

En internetanslutning krävs för att installera och auktorisera SketchUp och för att använda några av funktionerna.