Från projektering till förvaltning håller SketchUp ihop BIM-projektets informationsflöde
Leje fastigheter AB använder SketchUp Studio för att skapa och underhålla den ”digitala trillingen”.


I ett BIM-projekt flödar mängder av data från olika leverantörer och installatörer.
På LEJE Fastigheter AB i Stockholm använder ingenjörerna SketchUp för att kontrollera informationsflödet så allt stämmer, från projektering och bygg till förvaltning. Ett väl fungerande system som fyller våra behov, säger Dan Jonsson.
I över 15 år har SketchUp varit en trogen följeslagare genom Dan Jonssons resa i fastighets- och byggbranschen. Ett avgörande steg var 2010 när Dan tillsammans med vännen Niklas Granström körde igång Northpower Stålhallar AB för att bygga stålhallar.
– Där var SketchUp-modellerna viktiga i alla delar av varje specifikt kundprojekt. Inte minst för att visualisera projektet för kunden. I samma veva startade man LEJE Fastigheter AB i Stockholm. En helhetslösning där man inte bara bygger fastigheten, utan också äger, hyr ut och förvaltar den. Självklart var BIM-verktyget SketchUp med i bagaget. Ett väl fungerande system som fyller våra behov.
Komplext projekt för high tech-företag
Just nu arbetar Dan och medarbetarna med ett rätt imponerande projekt. En byggnad på totalt 6 400 kvadratmeter i två våningar projekteras för ett high tech-företag med kontor, verkstad med traverskran, monteringsavdelning och andra utrymmen. Ett hundratal anställda kommer att jobba där när allt är klart. Projektet startar med grundförutsättningen för alla byggprojekt, placeringen på landbacken.
– Från en nybyggnadskarta får vi höjdkurvor i dwg utifrån vilka SketchUp skapar 3D-ytor. Då får jag med hela tomten, med väganslutningar, lyktstolpar, närliggande fastigheter och bebyggelse och annan information som behövs.
Dan gör olika studier med volymer för själva byggnaden och ytor, exempel för vändplatser för transportfordon och liknande. Krävs det ytterligare data importerar Dan ett punktmoln från en 3D skanning, men det behövdes inte i det här fallet.
– Vi presenterar projekteringen löpande för kunden i form av 3D-modellen, renderingar och traditionella 2D-ritningar. Efter samråd enas vi om en utformning av byggnaden och tomten. Därefter går projektet vidare till nästa steg och olika projektörer blir kontaktade.


Koll på leverantörers modeller
Projekteringen utvecklas till ett komplext och informationsrikt BIM-projekt. Leverantörer och installatörer samverkar med sin information där modellen blir till en gemensam digital samarbetsyta.
– De upphandlade entreprenörerna dimensionerar och skickar IFC-modeller till oss. Det är allt från stommen, pålning och arkitekturmodell till installationer som rördragning, ventilation, el och trappor. IFC fungerar bra i programmet och det behövs ingen handpåläggning.
Dan har utvecklat ett eget arbetsflöde för att hantera IFC-filerna. Först läggs varje leverantörs IFC-fil in i en egen SketchUp-fil.
– Jag förhandsgranskar leverantörernas IFC-modeller och städar bort geometrier, lager och material som inte behövs, där använder jag en specialfunktion till min hjälp.
– Varje gång jag uppdaterar referensfilerna med ny information slår det genom och huvudmodellen blir optimerad och aktuell. Informationen kvalitetssäkras i projektet.
Varje leverantörs IFC-modell får en unik färg för att enkelt kunna se hur dragningarna går och placeringar av aggregat och liknande. Färgvalet underlättar också revideringar där den äldre modellen får en avvikande färg. Ändringen syns då tydligt och Dan arbetar vidare med BIM-modellen som är uppdaterad och korrekt. En förutsättning i det stora projektet.
– Det blir väldigt tydligt visuellt när vi har överblick av alla modeller på det här sättet. Då kan vi kontrollera informationen i projekteringen och fatta beslut.

visualiseras i 3D för hela byggnaden.


Förvaltning i 3D
När allt är klart, handlingar är upprättade och nyckeln ska överlämnas till high tech-företaget, kommer projektet att övergå i nästa fas, i en förvaltning eftersom LEJE Fastigheter AB äger byggnaden.

– Hyresgästen kan se modellen i förvaltningssystemet. All utrustning, maskiner och liknande har taggats både med information och bilder. Då är det enkelt att göra en felanmälan och skicka en pdf med modell, garanti, fastighetsadress med mera till service som åtgärdar problemet. All information finns ju i systemet som vi lagt in.
Övergången till förvaltning går smidigt.
– Att koppla modellen till förvaltningen visade sig vara lätt att genomföra. Vill man bygga om diskuterar hyresgästen det med oss och vi uppdaterar modellen.
Informationen i modellen blir korrekt i alla led. I Dans huvudmodell, i förvaltningssystemets modell men också i verkligheten. En digital trilling som underlättar dialogen för hyresgästen och ägaren. Ett informationsflöde som kvalitetssäkrats från projektering till förvaltning med SketchUp:s modell som sammanlänkande datakälla.
Under det senaste två åren har Dan haft ett tätt samarbete med Cadelit.
– Det har handlat mycket om hur vi kan få ett smartare arbetsflöde i våra projekt men också att lösa problem med stöd av deras support.
Till både gamla och nya användare vill han ge ett gott råd.
– Inled ett samarbete med Cadelit så att du kan nyttja programmets fulla potential och inte jobba på ett felaktigt sätt som slösar tid.
Det jag gillar mest i SketchUp är visualiseringen i programmet över lag, säger Dan. Och hur jag drar nytta av visualiseringen i Layout.
Bildkälla: Leje Fastigheter AB
Text: Love Janson
Kom igång med SketchUp
Leje Fastigheter AB valde SketchUp Studio som programplattform för att kunna arbeta med punktmolnsdata, importera Revit-filer och skapa fotorealistiska bilder.
Vill ni också få hjälp med att hitta effektivare lösningar för just era behov?
Vi är nordens främsta återförsäljare och enda auktoriserade utbildningscenter med mer än 20 års erfarenhet av SketchUp.
Vi erbjuder programvara, utbildning, svenska anpassningar, svenska kursböcker och metodikutveckling.
