SketchUp

Våra SketchUP program och dess tillägg

SketchUp är en populär mjukvara för 3D-modellering som används av arkitekter, ingenjörer, designers och andra yrkesverksamma som arbetar med 3D-modeller. SketchUp finns i två huvudsakliga versioner: SketchUp Pro och SketchUp Studio. Båda versionerna erbjuder ett brett utbud av verktyg och funktioner för 3D-modellering, men det finns några skillnader mellan dem.

Här nedan kan du läsa mer om programmen och vilken licens som passar dig eller ditt företag när du ska ta dina idéer till en ny nivå.

Välj SketchUp Pro – orginalet, eller SketchUp Studio – ett paket med programvara för rendering (V-Ray) och hantering av punktmoln (Scan Essentials).

Det finns även ett alternativ för dig som är student och ett framtida SketchUp-proffs.

SketchUp Pro

SketchUp Pro är den grundläggande versionen av programvaran. Det är en prisvärd lösning som riktar sig till professionella användare som vill skapa 3D-modeller för arkitektoniska, interiöra eller landskapsdesignprojekt. SketchUp Pro erbjuder verktyg för att skapa 2D-ritningar från 3D-modeller, samt en mängd olika exportalternativ för att dela och samarbeta med andra i ditt team.

Till båda versionerna säljer CadElit tillägg och Plugins för att förbättra upplevelserna med programmen.

Till SketchUp Pro finns följande plugins: Dibac, Artisan 1.2, V-Ray 6, Skimp, Profilebuilder3, 3Skeng Pipetool, SketchPlus och Skatter

SketchUp

SketchUp Studio

SketchUp Studio är den mer avancerade versionen av programvaran. Det innehåller allt som finns i SketchUp Pro, plus en rad andra verktyg och funktioner som är utformade för att hjälpa användare att arbeta mer effektivt och samarbeta mer effektivt. Här är några av de funktioner som ingår i Studio:

  1. SketchUp Pro: Detta är grundfunktionen i SketchUp Studio som ger användare tillgång till en mängd olika verktyg och funktioner för 3D-modellering och visualisering. Detta inkluderar bland annat verktyg för att skapa 3D-objekt och -former, rita 2D-linjer och former, och tillämpa material och texturer på modeller.
  2. LayOut: LayOut är ett verktyg som är utformat för att hjälpa användare att skapa professionella 2D-layouter och ritningar från sina SketchUp-modeller. Det ger användare möjlighet att skapa och organisera flera sidor med olika vyer och anpassade skala, samt infoga text och andra grafiska element.
  3. Style Builder: Style Builder ger användare möjlighet att skapa och anpassa sina egna stilar och effekter som kan tillämpas på SketchUp-modeller. Användare kan anpassa allt från linjetjocklek och färg till bakgrund och skuggning, vilket ger dem möjlighet att skapa unika och anpassade utseenden för sina modeller.
  4. VR-skiss: Med VR-skiss kan användare uppleva och utforska sina SketchUp-modeller i virtuell verklighet. Detta ger användare möjlighet att se sina modeller i realtid och få en bättre förståelse för hur de ser ut och fungerar i en verklig miljö.
  5. AR-skiss: AR-skiss gör det möjligt för användare att placera och visualisera sina SketchUp-modeller i verkliga miljöer med hjälp av en smartphone eller surfplatta. Detta är en användbar funktion för arkitekter, designerns, och andra som vill visa upp sina modeller för kunder och intressenter i verkliga omgivningar.

Dessa är bara några av de viktigaste funktionerna i SketchUp Studio. Det finns många andra verktyg och funktioner som är utformade för att hjälpa användare att skapa och förbättra sina 3D-designer på ett effektivt sätt.

Till SketchUp Studio finns följande plugins: Dibac, Skimp, SketchPlus.

SketchUp

Hur ska man välja sina tillägg?

Till de två versionerna av programmet finns det en mängd olika Plugins och tillägg. Det kan vara svårt att veta vilket plugin man ska välja. Här redogör vi de olika tilläggen och plugins som CadElit erbjuder och vilka som är lämpligast för just ditt syfte och projekt.

Vad vill du uppnå med programmet?

ARKITEKTUR

Rendering – Endast till Pro

V-Ray 6 är ett plug-in till SketchUp Pro och en rad andra applikationer som 3D Studio Max, Cinema 4D, Houdini, Maya, Nuke, Revit och Unreal. Så i samma prenumeration har du tillgång till V-Ray, oavsett vilken av dessa applikationer du använder. Med V-Ray kan du skapa magiska bilder med hjälp av realistiska material och verklighetstrogen ljussättning. V-Ray är en av marknadens vassaste och snabbaste renderingsappar till SketchUp Pro. Lätt att lära sig, lätt att använda. V-Ray är utformad för att du ska kunna börja rendera på nolltid. Gör som de bästa arkitekturfirmorna i världen – rendera med V-Ray – varje dag!

Objekt för Rendering – Endast till Pro

Skatter är ett effektivt verktyg för att oregelbundet och slumpmässigt sprida ut objekt i din modell. Skatter innehåller även många olika typer av vegetation. Med detta tillägg för SketchUp Pro och tillsammans med renderingsprogrammet V-Ray går det snabbt och enkelt att skapa realistiska renderingar med träd, buskar, gräs, etc..

Planritning – Endast till Pro

Dibac är en “app” till SketchUp som gör det snabbare och smidigare att rita väggar, dörrar, fönster, trappor etc. Du ritar en platt ritning som Dibac konverterar till en 3D-modell.

Skulptering – Endast till Pro

Artisan 1.2 är ett mycket kraftfullt modelleringsverktyg för organiska former. Det är perfekt för att skapa: Terräng, Möbler, Figurer, Skulpturer, Tyger, Gardiner, och kuddar, Stenar, stubbar och växter

Modellering – Endast till Pro

Profile Builder 3 är ett tillägg som ger en snabb och flexibel uppsättning av parametriska modelleringsverktyg för SketchUp Pro. Den har blivit ett givet SketchUp-tillägg för tusentals användare över hela världen. Genom att använda Profile Builder kommer du att kunna modellera snabbare än någonsin. Inte bara det, dina modeller kommer att vara smartare och anpassningsbara till designförändringar.

MATERIAL- OCH EKONOMIHANTERING

Rördragning – Endast till Pro

3Skeng Pipe Tool är ett plugin för att projektera och dokumentera rörinstallationer och rördragning. 3Skeng Pipe Tool möjliggör snabb uppstartsfas i att utforma sin design och se resultatet direkt.

Som tillbehör finns det komponentbibliotek med definierade och detaljerade rördelar. Dessa komponentbibliotek har en årlig kostnad och kan förnyas för varje år. Denna plugin är lika intuitiv som SketchUp och därför lätt att lära sig.

Kostnadsrapporter

Quantifier Pro hjälper dig att summera mängder för materialåtgång och summerar produktionskostnaderna. De olika funktionerna kan beräkna area, volym, längder, vikt och kostnader för de olika delarna i SketchUp modellen. Du anger själv styckekostnaderna och kan sedan få ut rapporter över mängder och kostnader.

SketchPlus – Ett hanteringsverktyg

SketchPlus är ett tillägg för SketchUp med mer än 30 lättanvända verktyg, som t.ex. urvalsfiltrering, urvalsminne, spegling och räta upp. Verktygen fungerar tillsammans i en enkel och intuitiv SketchUp-liknande användarupplevelse vilket gör att de blir smidiga att använda i befintliga arbetsflöden och du kommer snart att undra hur du kunnat klara dig utan dem!

Ytreducering

Skimp är ett plugin som kan reducera antalet ytor (faces/polygoner) i din SketchUp modell för att minska filstorlek och förenkla din 3D modell. Möjligheten att minska detaljrikedomen så som du vill ha det gör att filen inte blir lika “tung” för datorn att hantera. Det gör att det går snabbare att arbeta i SketchUp modellen.

SYMBOL OCH UTBILDNINGSVERKTYG – Endast SketchUp Pro

Symboler och mallar till LayOut

Det finns ett antal saker som kan vara praktiskt att ha snabb åtkomst till i LayOut.
Ritningsramar, ritningshuvuden, skalstockar, snabbinställningar för text, måttsättning, skrafferingar m.m. Med våra “Symboler och mallar för LayOut 2023” får du tillgång till en mängd förinställda mallar, symboler och förinställningar för måttsättningar, texter, etiketter, skrafferingar m.m.

Det finns även ritningsramar, ritningshuvuden och skalstockar. För att underlätta har vi lagt till autotext för ritningsnummer i dem som du enkelt styra via “Pages” [Sidor].

Notera att denna produkt endast kan användas till LayOut 2023. 

SketchUp Pro – LayOut

CADELITs kursmaterial för LayOut 2022 är marknadens mest kompletta och går på ett pedagogiskt sätt igenom grunderna i LayOut. Vad är viktigt att tänka på? Hur fungerar länkningen mellan SketchUp och LayOut? Hur skapar man skalenligt vyer med rätt linjebredd, färg och linjetyp? Många viktiga moment som är helt avgörande för att du ska få ut maximalt av programmen. Boken är skriven av Fredrik Emilsson. Fredrik har 20 års erfarenhet av SketchUp och är den enda i Norden som blivit auktoriserad och godkänd av Trimble.

Boken finns både som PDF och som tryckt bok.

SketchUp Pro Grundkursbok

CADELITs kursmaterial för SketchUp Pro 2022 är marknadens mest kompletta och går på ett pedagogiskt sätt igenom grunderna i SketchUp Pro.
Boken är skriven av Fredrik Emilsson. Fredrik har 20 års erfarenhet av SketchUp och är den enda i Norden som blivit auktoriserad och godkänd av Trimble.

Boken finns både som PDF och som tryckt bok.

Mer om SketchUp versionerna

SketchUp Pro

SketchUp Pro erbjuder ett enkelt sätt att rita med datorn och är lätt att lära sig.
Du skapar riktiga 3D vektorritningar som du sedan kan använda för att generera sektioner och planritningar eller utbyta med andra kollegor.
Med “LayOut” kan du skriva ut din ritning i skala. Ritningslayouten kan du sedan skicka som en pdf eller skriva ut på papper. Tillägget “Symboler och mallar till LayOut” kompletterar med svenska ritningsramar, ritningshuvuden, skalstockar, snabbinställningar för text, måttsättning, skrafferingar m.m. Klicka här för att se en webdemo!

SketchUp Pro kan även importera och exportera filer till bl.a. AutoCAD, AutoCAD LT, AutoCAD Architecture, Revit, ArchiCAD och 3D Studio.
SketchUp Pro lämpar sig för alla branscher, oavsett om du jobbar som arkitekt, byggkonstruktör, landskapsarkitekt, mekanisk konstruktör, VVS-ingenjör, mäklare, butiksdesigner, dekorsnickare eller med presentationer.

SketchUp Studio

I SketchUp Studio (endast för Windows) ingår samma applikationer som i SketchUp Pros programpaket.

Dessutom ingår “Scan Essentials” (endast för Windows) som är en kraftfull punktmolnsapplikation, V-Ray (endast för Windows) som är marknadens vassaste renderingstillägg samt Revit Importer (endast för Windows). Dessutom ingår en rad andra applikationer i CadElits abbonemangstjänst.

Allt från “Style Builder” där du kan skapa din egen skissartade kantstil från linjer du själv har ritat, antingen på papper eller digitalt i ett bildredigeringsprogram. Så att du och ditt företag får sin unika stil.

SketchUp Mobile Viewer Android/iOS (AR/VR) är en mobilapp som erbjuder visningsfunktioner med förstärkt verklighet (AR) som gör att du kan se dina 3D-modeller inom ramen för ditt befintliga fysiska utrymme. Med AR kan du iterera snabbare på design genom att uppleva dina modeller i 3D, kommunicera dina idéer mer effektivt och ett “wow” från både dina kunder och kollegor. 

Följande applikationer ingår i SketchUp Studio abonnemanget:

Så man kan säga att SketchUp Studio är en SketchUp Pro med extra allt.