Home » Blogg » SketchUp 2023.1 – mellanversion deluxe
SketchUp

SketchUp 2023.1 – mellanversion deluxe

Trimble har släppt en ”mellanversion” av SketchUp 2023, därav versionsnamnet 2023.1. 

Bland nyheterna finns välkomna funktioner för bl.a. anpassningsbara snappunkter och möjligheten att ändra färg på horisonten.

SketchUp

Du som har ett abonnemang har redan åtkomst till den nya versionen via licensportalen https://ecom-prd.trimblepaas.com/account/

Så logga in, ladda ned och installera!

Du kan även via menyn “Help” [Hjälp] (i Windowsversionen) eller “SketchUp” (Mac-versionen) klicka på “Check for Update” [Leta efter uppdateringar] för att ladda ned den nya versionen.

Anpassade snappunkter.

För grupper och komponenter kan du nu ange en eller flera förinställda snappunkter.

Fördelen med det är dels att du kan definiera ”snappunkter” som inte är begränsade till punkter på geometrin, utan du kan definiera snappunkter precis vart du vill.

Dessutom används dessa snappunkter för att automatisk vända gruppen/komponenten så att den t.ex. hamnar plant på en annan yta eller varför inte vinkelrätt om det behövs? 😊

Givetvis kan du även använda dessa snappunkter när du roterar etc.

Flip tool [Vänd/Spegla] 2.0.

Verktyget som var en nyhet i 2023 har fått ytterligare förfiningar och du kan nu vända i förhållande till en yta/plan för att snabbt spegelförflytta eller spegelkopiera.

Färg på horisonten.

Sedan tidigare har vi möjligheten att välja färg på mark och himmel. Nu kan du även välja färg på horisonten och därmed styra färgövergångar mellan himmel och horisont.

Du hittar inställningen i panelen “Styles” [Stilar].

SketchUp
Markera med polygonfönster.

Precis som i bl.a. AutoCAD, kan du nu göra markeringsfönster genom att klicka punkter. Det brukar kallas för polygonfönster eller friformsfönster.

Lassoverktyget är många gånger bra, men kan ibland vara lite knepigt att pricka rätt med. Med polygonfönstret kan du klicka dig runt området med en större och bättre precision.

SketchUp polygon markeringsfönster
Upplösning i LayOut.

En enkel och lågupplöst vy i LayOut som automatiskt blir högupplöst vid export till pdf.

Det blir en win-win där du har en lättarbetad rastergrafik (lättaste grafikformen) när du arbetar i Layout och ändå får högupplösta pdf-filer när du exporterar.

Layout
Skalbara symboler i Scrapbooken.

Symboler i LayOut har tidigare varit “låsta” till en skala. Man har manuellt fått skala om dem. Nu kan man definiera en skala för symbolen och snabbt byta skala och därmed få rätt skala på symbolen.

Scrapbook skala
Nytt utseende på ikonerna.

Ingen kioskvältare eller något som direkt kommer att revolutionera ditt ritande, men verktygsikonerna i SketchUp och LayOut har fräschats upp. Det var nog på tiden och visst ser det väl bättre ut nu?

SketchUp